De effectenbeurzen in Europa zijn donderdag met verliezen het lange paasweekeinde ingegaan. Vrijdag blijven de Europese markten dicht voor Goede Vrijdag, net als op maandag, tweede paasdag.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,3 procent lager op 437,49 punten. De MidKap daalde 1,4 procent tot 662,53 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 2,1 procent.

In de AEX was ABN AMRO de sterkste daler met een min van 3,5 procent, gevolgd door maritiem oliedienstverlener SBM Offshore die 3,2 procent aan waarde verloor. Informatieleverancier Wolters Kluwer kon zich onttrekken aan het negatieve sentiment met een plusje van 0,2 procent, dankzij een adviesverhoging door de Japanse zakenbank Nomura.

In de MidKap was ingenieursbureau Arcadis de grootste verliezer met een daling van 3,8 procent. Roestvrijstaalbedrijf Aperam zakte 3,7 procent, na een adviesverlaging door RBC Capital.

Lucas Bols

Op Beursplein 5 wist Lucas Bols de schijnwerpers ook op zich gericht. De drankenproducent voorziet voor het lopende boekjaar een lagere omzet dan een jaar eerder. Dat komt door een combinatie van factoren, waaronder een eenmalige voorraadafbouw bij distributeurs en wisselkoerseffecten. Het aandeel verloor 7,6 procent.

Kardan werd door beleggers afgestraft voor zijn tegenvallende jaarcijfers en kelderde ruim 24 procent. De in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij dook vorig jaar diep in het rood, onder meer door een forse groei van de financieringsuitgaven.

Glencore

De grondstofgerelateerde sector stond in Europa onder druk. In Londen tekenden mijnbouwers als Glencore, Rio Tinto, BHP Billiton en Anglo American verliezen op tot 4,3 procent.

Kledingketen Next ging 15 procent onderuit op de Londense beurs na jaarcijfers, waarbij het bedrijf ook waarschuwde voor een zwaar jaar.

De euro was 1,1170 dollar waard, net als bij het Europese slot woensdag. De prijs voor een vat Amerikaanse olie ging 1,8 procent omlaag tot 39,11 dollar. Brent werd 1 procent goedkoper op 40,09 dollar per vat.