Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras leed in het vierde kwartaal van 2015 een recordverlies.

De onderneming boekte een verlies van 36,9 miljard Braziliaanse real (ruim 9 miljard euro), meldt persbureau Bloomberg dinsdag.

Het verlies was volgens het persbureau een grote verrassing. Analisten rekenden namelijk op een winst van bijna 3,5 miljard Braziliaanse real.

Het bedrijf wordt hard getroffen door de lage olieprijzen. Vanwege de gedaalde olieprijs, moest Petrobras miljarden euro's afboeken. Dit kan nog voor een deel worden teruggedraaid als de olieprijzen weer stijgen. De onderneming heeft ook last van de recessie in Brazilië.

Corruptie

Daarnaast is Petrobras verwikkeld in een omvangrijk corruptieschandaal, waarbij ook politici betrokken zouden zijn. Oud-president Luiz Inácio Lula da Silva en de huidige president Dilma Rousseff worden als mogelijke betrokkenen genoemd.

Het bedrijf blijft naar eigen zeggen bezuinigen en bezittingen verkopen om het tij te keren. Het kan nog wel vier tot vijf jaar duren voordat het bedrijf weer een meer solide basis heeft.

In 2008 behoorde Petrobras nog tot een van de vijf grootste bedrijven ter wereld.

Doorzoekingen

De Braziliaanse autoriteiten hebben dinsdag nieuwe doorzoekingen gedaan rond het omkoopschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobras, maakt de federale politie van Brazilië bekend.

De nieuwe actie hangt samen met omkooppraktijken tussen Petrobras en het Braziliaanse bouwconcern Odebrecht. De politie wil vijftien arrestaties uitvoeren. Er werden verder geen namen genoemd.

Het is al de 26ste actie van de federale politie in het twee jaar durende onderzoek naar de fraude bij Petrobras. Ook het Nederlandse SBM Offshore zou betrokken zijn geweest bij het schandaal.