De Amsterdamse beurs is dinsdag voor de tweede dag op rij met een klein verlies gesloten. Andere Europese graadmeters toonden een iets positiever beeld.

De aanslagen in Brussel drukten aanvankelijk een stempel op de beurskoersen, maar later op de dag werden de verliezen grotendeels goedgemaakt.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent lager op 443,12 punten. De MidKap eindigde 0,1 procent in de min op 673,47 punten.

De graadmeters in Londen en Parijs stegen 0,1 procent. In Frankfurt kreeg de DAX er 0,4 procent bij. De beurs in Brussel sloot 0,2 procent in de plus.

Aanslagen

De Belgische hoofdstad werd dinsdagmorgen getroffen door verschillende aanslagen. Bij explosies op de nationale luchthaven Zaventem en in de metro van de stad vielen tientallen doden en gewonden.

De aanslagen werkten op de beurs vooral door op de toerismesector. Air France-KLM zakte 4 procent. Lufthansa verloor 1,3 procent. Ryanair speelde 2,2 procent kwijt. Hotelketens Accor en InterContinental Hotels leverden 3,9 en 1,6 procent in. Reisorganisaties Thomas Cook en TUI daalden 3 tot 4 procent.

TomTom

In Amsterdam kreeg navigatiedienstverlener TomTom veel aandacht, na de oproep van een aandeelhouder tot splitsing van de onderneming. Het aandeel steeg 4,5 procent en was daarmee lijstaanvoerder bij de middelgrote fondsen.

Het best presterende hoofdfonds was uitzender Randstad met een plus van 1,1 procent. Staalconcern ArcelorMittal stond in de AEX onderaan met een min van 2,5 procent.

Apple

Chipmaker Imagination Technologies piekte in Londen tijdelijk ruim 22 procent, na geruchten dat met techreus Apple werd gepraat over een mogelijke overname van het Britse bedrijf.

Apple bevestigde later op de dag dat er gesprekken zijn geweest, maar liet weten dat er momenteel geen plannen zijn om Imagination in te lijven. Na de verklaring verdampte de winst, waarna de koers wel weer iets opliep tot een winst van ruim 5 procent.

De prijs een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 41,29 dollar. Brent werd 0,2 procent duurder op 41,64 dollar. De euro was 1,1205 dollar waard, tegen 1,1245 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.