De beurzen in New York lieten maandag in het laatste handelsuur zeer bescheiden winsten zien. Wall Street kampt net als de graadmeters in Europa met een vrijwel lege agenda. Ook doen beleggers rustig aan na de recente opmars.

De leidende Dow-Jonesindex sloot na een kalme sessie 0,1 procent hoger op 17.623,87 punten. De S&P 500 steeg eveneens 0,1 procent tot 2051,60 punten en de technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 4808,87 punten.

De koers van techreus Apple sloot nagenoeg onveranderd. Beleggers leken niet onder de indruk van de presentatie van de alom verwachte nieuwe iPhone. Topman Tim Cook benadrukte tijdens het event dat Apple zijn standpunt over de beveiliging niet zal wijzigen. Het techconcern is verwikkeld in een conflict met de FBI over het al dan niet gedwongen ontgrendelen van iPhones.

De hotelketens Marriott International (min 1,2 procent) en Starwood Hotels & Resorts (plus 4,5 procent) konden rekenen op een bovengemiddelde belangstelling. Starwood maakte bekend een tot 13,6 miljard dollar verhoogd bod van Marriott te accepteren.

In eerste instantie had Marriott 12,2 miljard dollar over voor zijn branchegenoot. Een consortium onder leiding van het Chinese Anbang mengde zich echter in de overnamestrijd met een bod van 13,2 miljard dollar.

Valeant

Farmaceut Valeant (plus 7,4 procent) meldde dat zijn topman opstapt en dat de activistische grootaandeelhouder Bill Ackman toetreedt tot het bestuur. Ook verklaarde Valeant dat de jaarrekeningen over 2014 en 2015 fouten bevatten. Vanwege mogelijke boekhoudfraude heeft Valeant een groot deel van zijn beurswaarde verloren.

Sportartikelenbedrijf Nike, dat dinsdag na het slot van de handel in New York met resultaten naar buiten komt, won 2,8 procent. Positieve geluiden van JPMorgan over het concern stuwden het aandeel.

Valspar

Het aandeel van Valspar schoot ruim 23 procent omhoog. De Amerikaanse verfproducent Sherwin-Williams neemt zijn rivaal Valspar over voor 9,3 miljard dollar. Daardoor ontstaat het grootste verfbedrijf ter wereld. Sherwin-Williams moest het doen met een verlies van 5,3 procent.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 39,91 dollar per vat en Brent steeg 1 procent tot 41,60 dollar. De euro was 1,1243 dollar waard tegen 1,1245 dollar bij de slotbel in Europa.