ABN AMRO heeft de eerste dag van de terugkeer in de AEX-index in Amsterdam afgesloten met een winst van 1,5 procent. Daarmee behoorde het tot de sterkste stijgers.

Beleggers moesten het doen met een nagenoeg lege agenda. 

De AEX sloot na vele schommelingen tussen winst en verlies uiteindelijk met een min 0,2 procent op 443,83 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 674,24 punten. In Parijs verloor de CAC40 0,8 procent. In zowel Londen als Frankfurt werd de sessie met een miniem verlies afgesloten.

ABN keerde maandag na ruim acht jaar terug in de Amsterdamse hoofdindex, nadat de bank in november weer naar de beurs was gebracht door de Nederlandse staat. De handel in het aandeel werd bij opening door beursuitbater Euronext nog opgeschort vanwege een technisch probleem, maar na hervatting ging het aandeel van de bank omhoog.

AkzoNobel

Verfproducent AkzoNobel was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 1,8 procent.

Naast ABN keerde ook maritiem dienstverlener voor de olie- en gasindustrie SBM Offshore terug in de AEX. Het aandeel verloor 1,3 procent. Kunstmestbedrijf OCI (min 0,8 procent) en verzekeraar Delta Lloyd (min 4,3 procent) werden teruggezet naar de MidKap.

Bij de lokale fondsen was Ajax een opvallende stijger. Met de overwinning zondag tegen PSV zetten de Amsterdammers een belangrijke stap richting de landstitel en daarmee naar deelname aan de lucratieve Champions League. De koers van het aandeel steeg 2,1 procent.

De handel ondervond wat tegenwind van de lagere prijzen van metalen. Zo was staalconcern ArcelorMittal de sterkste daler in de AEX met een min van 4 procent. In Londen daalden mijnbouwers als Anglo American en BHP Billiton tot 1,4 procent.

Axa

De Franse verzekeraar Axa ging 0,5 procent omhoog. Axa maakte bekend dat topman Henri de Castries met pensioen gaat. Hij stond zeventien jaar aan het hoofd van het bedrijf.

De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 40,15 dollar per vat en Brent steeg 0,2 procent tot 41,30 dollar. De euro noteerde 1,1245 dollar, tegen 1,1275 dollar bij het slot in Europa op vrijdag.