De leveranciers van financiële informatie IHS en Markit bundelen hun krachten, via een fusie met een totale waarde van ruim 13 miljard dollar (11,5 miljard euro). Dat maakten beide bedrijven maandag bekend.

Het nieuwe fusiebedrijf, IHS Markit, wordt naar eigen zeggen wereldwijd een leidende speler op het gebied van informatie en analyses voor bedrijven. De onderneming komt voor 57 procent in handen van de huidige aandeelhouders van IHS, aandeelhouders van Markit krijgen de rest. Het hoofdkantoor wordt in Londen gevestigd.

Het in 2003 opgerichte Britse Markit is onder meer bekend van zijn enquêtes onder inkoopmanagers, die gelden als een graadmeter voor de economische groei. Het Amerikaanse IHS, uit 1959, levert zijn diensten in meer dan 140 landen aan ondernemingen en overheden.

Beide bedrijven haalden vorig jaar samen een omzet van circa 3,3 miljard dollar. Hun bedrijfsresultaat kwam, aangepast voor eenmalige kosten, uit op ongeveer 1,2 miljard dollar. IHS en Markit denken de komende jaren met hun fusie zo'n 125 miljoen dollar aan kosten te kunnen besparen.