De Amerikaanse verfproducent Sherwin-Williams neemt zijn rivaal Valspar over voor omgerekend ruim 8,2 miljard euro.

Daardoor ontstaat het grootste verfbedrijf ter wereld.

Sherwin betaalt 113 dollar per aandeel, 35 procent meer dan de slotkoers van Valspar op vrijdag. Het is de grootste deal voor Sherwin ooit. De twee bedrijven zijn samen groter dan het Amerikaanse PPG Industries en het Nederlandse AkzoNobel.

De transactie, die nog goedkeuring nodig heeft van toezichthouders en honderden miljoenen aan jaarlijkse besparingen moet opleveren, zet Sherwin ook direct op de wereldkaart. Het concern, bekend van merken als Dutch Boy, Easy Living en MAB, haalt momenteel nog meer dan 80 procent van zijn opbrengsten uit de Verenigde Staten.

Door het samengaan met Valspar, dat merken heeft als Ultra en Duramax, komt de helft van de omzet van buiten de VS. Er werken dan in totaal 58.000 mensen.

Bewonderaar

''Dit versnelt onze strategie, Sherwin-Williams is al lange tijd een bewonderaar van Valspar'', aldus topman John Morikis. De bestuurder staat overigens pas sinds enkele maanden aan het roer van het concern. De transactie zal volgens hem aan het einde van het eerste kwartaal van komend jaar zijn afgerond.Hij verwacht slechts ''minimale'' desinvesteringen.

Sherwin-Williams poogde in 2014 nog het Mexicaanse Comex over te nemen, maar de toezichthouder in het land was daar tegen.