Beurzen New York sluiten de week positief af

De aandelenbeurzen op Wall Street bouwden vrijdag de bescheiden winsten van eerder op de dag wat verder uit. De handel kreeg daarbij steun van plussen voor de financiële fondsen in New York.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent hoger op 17.602,30 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent naar 2049,56 punten, waarmee de verliezen van dit jaar werden weggewerkt. De technologiegraadmeter Nasdaq boekte een winst van 0,4 procent op 4795,65 punten.

De banken op Wall Street stonden bij de stijgers. Zo ging Goldman Sachs 3,1 procent omhoog, Bank of America klom 2,9 procent en Morgan Stanley schreef 1,7 procent aan beurswaarde bij.

Softwareleverancier Adobe Systems en juweliersketen Tiffany & Co hoorden ook bij de winnaars dankzij hun kwartaalresultaten. Adobe boekte vorig kwartaal een recordomzet en zag zijn beurswaarde met 3,9 procent stijgen. Tiffany overtrof de verwachtingen met zijn winst en werd door beleggers 3 procent hoger gezet.

Hotelbranche

De exploitant van casino's en hotels Wynn Resorts realiseerde een koerswinst van bijna 6 procent, dankzij een hoger beleggingsadvies van Deutsche Bank.

De uitbater van gaspijpleidingen Columbia Pipeline ging 5,7 procent vooruit. Het bedrijf wordt voor meer dan 10 miljard dollar overgenomen door de Canadese branchegenoot TransCanada.

Starwood Hotels & Resorts tekende een plus op van 5,5 procent. Het hotelconcern gaf aan het overnamebod van meer dan 13 miljard dollar van het consortium onder leiding van het Chinese Anbang voorkeur te geven over een concurrerend voorstel van Marriott International, dat ruim 12 miljard dollar heeft geboden voor Starwood. Marriott won 1,9 procent.

Consumentenvertrouwen

Kort na opening kwam de Universiteit van Michigan met een voorlopige raming over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. De graadmeter die het vertrouwen meet, zakte deze maand naar het laagste niveau in vijf maanden. Economen hadden juist verwacht dat de index zou stijgen.

De euro was 1,1276 dollar waard, tegen 1,1275 dollar bij het Europese slot. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,2 procent tot 39,31 dollar per vat. Brent daalde 0,5 procent tot 41,34 dollar per vat.

Tip de redactie