Verzekeraar Delta Lloyd kan verder met claimemissie

Aandeelhouders van Delta Lloyd hebben woensdag ingestemd met de omstreden aandelenuitgifte van maximaal 650 miljoen euro.

Vlak voor aanvang van de buitengewone aandeelhoudersvergadering was de grootste druk al van de ketel gehaald, door een deal met grootaandeelhouder Fubon.

Met de emissie wil Delta Lloyd zijn kapitaalbuffer versterken met het oog op verscherpte Europese regelgeving. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB), waarmee de verzekeraar de afgelopen jaren geregeld in de clinch lag, staat achter dat plan. 

Verschillende grote aandeelhouders vonden echter dat Delta Lloyd zijn financiële problemen overdreef en dat de uitgifte van nieuwe aandelen hun belangen schaadt. Zij zijn namelijk verplicht extra geld te investeren als ze hun huidige belang, en het bijbehorende dividend, op peil willen houden.

In totaal was krap meer dan 48 procent van het geplaatste aandelenkapitaal van Delta Lloyd aanwezig op de vergadering. Voor goedkeuring van de emissie waren drie stempunten, die alle drie met percentages rond de 77 procent werden aangenomen. Het prospectus voor de emissie volgt binnen enkele dagen.

Op peil

Grootaandeelhouders Highfields Capital en Fubon zagen hun poging de stemming te blokkeren maandag stranden in de rechtbank. Woensdag kort voor de vergadering, die om 15.00 uur begon, kwam er de onverwachte verklaring van Delta Lloyd. Het financiële bedrijf had een overeenkomst gesloten met zijn branchegenoot uit Taiwan.

Fubon zal door deel te nemen aan de claimemissie zijn belang op zijn minst op peil houden, maar wil mogelijk ook aandelen bijkopen. Als het belang boven de 15 procent komt, krijgt de investeerder het recht een commissaris voor te dragen. Het belang zal niet zonder toestemming van Delta Lloyd worden opgevoerd tot meer dan 20 procent.

De afspraken vormen volgens Delta Lloyd de basis voor verder overleg tussen de twee verzekeraars over mogelijke samenwerking. ''Wij kijken uit naar een wederzijds voordelige relatie voor de lange termijn'', zei topman Hans van der Noordaa.

Lees meer over:
Tip de redactie