Nikkei begint goed aan nieuwe handelsweek

De beurs in Tokio is met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De handel kreeg maandag onder meer steun van de onverwacht sterke groei van de machineorders in Japan.

Ook elders in het Verre Oosten waren de koersenborden groen gekleurd. Beleggers in Azië reageerden positief op de fors hogere slotstanden in Europa en New York afgelopen vrijdag.

De Nikkei steeg 1,7 procent tot 17.233,75 punten. De overheid maakte bekend dat de bestellingen voor machines van Japanse makelij in januari met 15 procent zijn gestegen op maandbasis. Dat is de sterkste stijging ooit gemeten en een veel sterkere toename dan economen hadden verwacht.

De Japanse centrale bank is maandag begonnen aan een tweedaagse beleidsvergadering. Naar verwachting houdt de Bank of Japan (BoJ) het beleid onveranderd. Vorige week ontvouwde de Europese Centrale Bank (ECB) een reeks nieuwe steunmaatregelen. De Amerikaanse Federal Reserve houdt woensdag een rentevergadering.

Industriële productie

Beleggers in China verwerkten cijfers over de industriële productie en detailhandelsverkopen, die zaterdag werden gepubliceerd. De productie in de omvangrijke Chinese industrie klom in januari en februari met 5,4 procent in vergelijking met een jaar eerder, wat iets minder sterk was dan verwacht.

De winkelverkopen in de tweede economie van de wereld gingen met 10 procent omhoog, wat eveneens minder sterk was dan voorspeld.

Steun

De beurzen in China reageerden echter positief op signalen dat de overheid de aandelenhandel zal blijven ondersteunen en op overnamenieuws van vastgoedontwikkelaars. De Hang Seng in Hongkong won 1,1 procent en de beurs in Shanghai ging 1,8 procent vooruit.

In Seoul eindigde de Kospi nagenoeg vlak en de All Ordinaries in Sydney steeg 0,4 procent.

Tip de redactie