Sterke winsten op Europese beurzen

 De Europese beurzen zijn vrijdag met sterke winsten het weekeinde ingegaan.

In de nasleep van het ECB-spektakel van donderdag kreeg het enthousiasme over de nieuwe vloed gratis geld die over de markt zal stromen de overhand. In Amsterdam sloot de AEX-index nipt onder de slotstand van 2015.

De AEX eindigde 2,7 procent hoger op 441,75 punten. De slotstand van 2015 was 441,82 punten. De MidKap ging de week uit met een plus van 2 procent op 668,37 punten.

De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 3,5 procent en Londen ging 1,7 procent vooruit. In Milaan werd een winst behaald van 4,8 procent en in Madrid ging de hoofdindex 3,7 procent omhoog.

Staal

De Europese staalbedrijven zaten flink in de lift dankzij de hogere metaalprijzen. Staalfabrikant ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 11,2 procent, terwijl roestvrijstaalproducent Aperam aan kop ging in de MidKap met een plus van 7,6 procent. In Frankfurt gingen ThyssenKrupp en Salzgitter tot 9 procent vooruit.

Een andere sterke stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen was kabelbedrijf Altice (plus 9,8 procent). Ook ING had een goede dag met een winst van 5,7 procent, net als Aegon (plus 4,5 procent).

De producent van hoogwaardige metalen AMG noteerde bij de kleinere bedrijven op het Damrak een plus van 4 procent. AMG zag vorig jaar de omzet en winst dalen, maar heeft wel zijn schulden afgelost. Het bedrijf wil nu gaan groeien door overnames. Beddenverkoper Beter Bed ging 0,4 procent omhoog, geholpen door hogere resultaten en positieve vooruitzichten.

Olie

De olieprijzen zaten in de lift. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,8 procent tot 38,54 dollar en Brentolie ging 0,7 procent omhoog naar 40,34 dollar. Shell won 2,4 procent in de AEX. Het Britse BP steeg 1,5 procent en het Franse Total boekte een winst van 3,8 procent.

Ook mijnbouwers deden goede zaken. In Londen stegen Anglo American, Rio Tinto, Glencore en BHP Billiton tot 3,3 procent.

De euro stond op een stand van 1,1186 dollar. Bij het Europese slot op donderdag was de euro 1,1185 dollar waard.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie