Beurzen sluiten met verlies

De Europese beurzen zijn donderdag met flinke verliezen gesloten. De verrassende renteverlaging van de ECB zorgde korte tijd voor een opleving, maar ebde snel weg nadat werd aangegeven dat de rente waarschijnlijk niet nog verder omlaag zal gaan. 

De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,2 procent in de min op 430,18 punten. De MidKap zakte 1,3 procent naar 655,07 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 1,7 tot 2,3 procent in.

Van aanvankelijke winsten van bankaandelen bleef niet veel over. ING eindigde vrijwel onveranderd, terwijl Deutsche Bank in Frankfurt bijna 1 procent inleverde. In de AEX verloren verder verzekeraars NN (min 3,9 procent), Delta Lloyd (min 2,7 procent) en Aegon (min 0,2 procent) terrein.

De euro sloot de Europese beursdag op 1,1185 dollar. Dat was aanzienlijk hoger dan het dieptepunt van 1,0822 dollar dat vlak na het rentebesluit werd bereikt. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was de euro 1,1020 dollar waard.

ECB

De ECB verlaagde de herfinancieringsrente naar 0 procent. Economen hadden in doorsnee verwacht dat dit tarief gehandhaafd zou worden op 0,05 procent.

Verder meldde de ECB dat het maandelijkse opkoopprogramma van schuldpapier wordt vergroot van 60 naar 80 miljard euro en dat de depositorente verder wordt verlaagd. Daarmee werden de verwachtingen in de markt ruimschoots overtroffen.

Olie

De winsten op de beurs werden ook geremd door de verdere daling van de olieprijs. Brent werd 2,9 procent goedkoper op 39,88 dollar per vat. Amerikaanse olie zakte 2,4 procent tot 37,37 dollar. Shell leverde 3,8 procent aan beurswaarde in en stond daarmee in de onderste regionen van de AEX.

Altice en Boskalis voerden de hoofdindex aan met een plussen van respectievelijk 4,9 en 4,6 procent. Daarmee herstelde het aandeel Boskalis enigszins van de terugval van woensdag, toen de baggeraar ruim 16 procent aan beurswaarde kwijtspeelde.

 

 

Tip de redactie