Van Lanschot gaat voorrang geven aan investeringen

Van Lanschot investeert flink in verbetering en modernisering van zijn dienstverlening. Dat gaat voorlopig ten koste van de efficiëntie, meldde de bank woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers. 

De onderliggende winst bleek vorig jaar wel met ruim 10 procent te zijn gestegen, tot iets meer dan 60 miljoen euro.

Van elke euro die Van Lanschot in 2015 binnenkreeg, ging bijna driekwart op aan de kosten van de bedrijfsvoering en aan investeringen. Dat was in 2014 nog een kleine 70 procent. Eigenlijk had dat percentage moeten zakken, richting het niveau van 60 tot 65 procent dat voor 2017 was beloofd.

Dienstenaanbod

Dat het juist een stijging is geworden, heeft te maken met hogere investeringen die volgens Van Lanschot nodig zijn om het dienstenaanbod verder te verbeteren en moderniseren.

De bank spreekt van ''een bewuste keuze''. Zo gaat meer geld naar Evi Van Lanschot, het internetonderdeel waarmee de bank sinds 2013 probeert ook spaarders en beleggers met een kleinere beurs aan zich te binden.

Vermogensbeheerder

De overgang van traditioneel bankieren voor de allerrijksten naar vermogensbeheer voor een breed publiek, werpt volgens Van Lanschot wel vruchten af. Mede dankzij de afbouw van de zakelijke leningenportefeuille, die twee jaar voorligt op schema, is de kapitaalpositie sterk verbeterd.

Provisies die de bank ontvangt voor zijn diensten zijn inmiddels goed voor meer dan de helft van de opbrengsten.

''We staan er goed voor'', concludeert topman Karl Guha. Hij wees daarbij ook op de groeiende waardering van klanten. Het beheerd vermogen groeide afgelopen jaar met 14 procent naar ruim 50 miljard euro.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie