Baggeraar Boskalis voelt druk fors lagere olieprijzen

De stevig gedaalde prijzen van onder meer olie en gas laten zich voelen bij Boskalis. 

De baggeraar en zeetransporteur kon afgelopen jaar nog teren op een goed gevulde orderportefeuille maar voor de nabije toekomst ziet het plaatje er somberder uit, liet het bedrijf woensdag weten bij de presentatie van de resultaten over 2015.

De werkvoorraad is afgelopen jaar per saldo geslonken van 3,29 miljard naar 2,49 miljard euro. ''Volumes en prijzen staan onder druk, wat zich ook vertaalt in onze orderportefeuille'', zei topman Peter Berdowski.

Boskalis zag de omzet vorig jaar wel met 2 procent aandikken tot 3,24 miljard euro, maar dat was grotendeels te danken aan gunstige wisselkoerseffecten en overnames.

'Zeer succesvol jaar'

Berdowski vindt dat Boskalis ondanks de lastige marktcondities een ''zeer succesvol jaar'' achter de rug heeft. ''Terwijl de storm buiten aanwakkerde, hebben wij een bijzonder druk jaar achter de rug met vele indrukwekkende projecten'', zei hij.

Zo werd de uitbreiding van het Suezkanaal voltooid en verwijderde de bergingsdivisie het wrak van het vrachtschip Baltic Ace uit de aanvaarroute van de Rotterdamse haven.

De brutowinst (ebitda) nam over heel 2015 met 6 procent af tot 885 miljoen euro. Onder de streep bleef 440 miljoen euro over.

Dat is 10 procent minder dan de recordwinst van 2014, maar Berdowski sprak desondanks van ''een fantastisch resultaat''. Dit jaar zal het nettoresultaat ''aanzienlijk'' verder dalen. Aan concrete voorspellingen waagde de topman zich niet. ''Maar het zal meer zijn dan 10 procent.''

Vloot

De bezetting van de vloot en de marges staan onder druk omdat Boskalis minder werk heeft. Het bedrijf probeert dat te ondervangen door oudere schepen vervroegd uit de vaart te nemen.

Hoewel geprobeerd wordt de bemanningen intern te herplaatsen, kan ''hier en daar'' werkgelegenheid verloren gaan. ''Maar dan gaat het over tientallen, niet honderden banen'', zei Berdowski.

De topman herhaalde dat Boskalis aanstuurt op samenwerking met bodemonderzoeker Fugro, waarin het ongevraagd een belang heeft opgebouwd van een kleine 29 procent. Hij zei dat de Leidschendamse bodemonderzoeker goede toekomstplannen heeft, maar dat de uitvoering ervan wat hem betreft sneller mag.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

NUwerk

Tip de redactie