Autobedrijf Stern Groep profiteert van verhoging bijtelling

Autobedrijf Stern Groep heeft afgelopen jaar fors meer omzet behaald dan in 2014.

De onderneming profiteerde van een sterke verkooppiek in het laatste kwartaal, vooruitlopend op de aanscherping van fiscale bijtellingsregels voor leaserijders per 1 januari. Dat leverde ook een fikse winststijging op.

Stern behaalde over heel 2015 een omzet van 1,1 miljard euro, ruim een vijfde meer dan een jaar eerder. De nettowinst is meer dan verdrievoudigd tot 11,1 miljoen euro.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op 18,8 miljoen euro, bijna vijf keer zoveel als in 2014. Afgezien van eenmalige posten was het resultaat voor belastingen het hoogste uit de geschiedenis van Stern.

Personenwagens

In totaal wist Stern vorig jaar 24.199 nieuwe personenwagens aan de man te brengen, een kwart meer dan in 2014. Het marktaandeel steeg van 5,0 naar 5,4 procent.

Ook het aantal verkochte bedrijfswagens ging met een kwart omhoog tot 5010 stuks. De dealerbedrijven van Stern verkochten 24.439 occasions, 6,6 procent meer dan in het voorgaande jaar.

Verkooppiek

In de eerste maanden van 2016 profiteerde Stern ook nog van de verkooppiek als gevolg van de verandering van de bijtellingsregels. Dat komt doordat een deel van de eind 2015 geregistreerde voertuigen nog moest worden afgeleverd.

Het aantal registraties zal dit jaar duidelijk lager liggen dan in 2015. Dat geldt echter niet per se ook voor de omzet van Stern, omdat die meer in de pas loopt met het aantal afleveringen. Bovendien kan eind dit jaar opnieuw een piek worden verwacht omdat de leaseregels in 2017 verder worden aangescherpt.

Lees meer over:
Tip de redactie