De aandelenbeurzen in Europa zijn dinsdag met verlies de handel uitgegaan.

Tegenvallende cijfers over de Chinese economie drukten het sentiment. Op het Damrak was technologiebedrijf TKH een opvallende verliezer na publicatie van zijn jaarcijfers 2015.

In Amsterdam sloot de AEX met een verlies van 0,7 procent op 432,89 punten. De MidKap ging 1,8 procent omlaag naar 664,28 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 1 procent in.

TKH zag zijn beurswaarde met krap 4 procent slinken. Het technologiebedrijf behoorde daarmee tot de sterkste dalers onder de middelgrote fondsen.

TKH werd door beleggers niet beloond voor de groei van de winst en omzet die over 2015 werd gerapporteerd en de dividendverhoging die aandeelhouders in het vooruitzicht werd gesteld.

Grondstofbedrijven

Daarnaast hadden met name de Europese grondstofbedrijven het zwaar, mede als gevolg van tegenvallende exportcijfers uit China. In de AEX was staalconcern ArcelorMittal de grootste verliezer met een min van 8 procent. In de MidKap noteerde roestvrijstaalbedrijf Aperam een min van 4,1 procent.

In Londen leden de mijnbouwers BHP Billiton, Anglo American, Rio Tinto en Glencore verliezen van 8,5 tot 18 procent.

Kunstmestproducent OCI bleek met een winst van 3,3 procent de sterkste stijger in de hoofdindex in Amsterdam. Boskalis, Heineken, Altice en Unilever boekten minimale winsten tot 0,3 procent.

Deutsche Post

In Frankfurt werd Deutsche Post 3,2 procent meer waard. Het postbedrijf kondigde aan voor 1 miljard euro aan aandelen terug te kopen. Het inkoopprogramma zal deze maand nog van start gaan en zal een jaar in beslag nemen.

Farmaceut Merck zag zijn beurswaarde met 1,8 procent dalen, na de publicatie van zijn jaarcijfers. Energiegigant RWE verloor 4,4 procent na de presentatie van zijn definitieve cijfers. Daaruit bleek dat het moederbedrijf van Essent vorig jaar een verlies van 170 miljoen euro heeft geleden.

Burberry

Modehuis Burberry won in Londen 6,6 procent. Volgens zakenkrant Financial Times is het bedrijf bezig zich te wapenen tegen een mogelijke overname.

De euro was 1,1030 dollar waard, tegen 1,0995 dollar bij het Europese slot maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,3 procent naar 36,64 dollar. Brent werd 2,7 procent goedkoper op 39,67 dollar.