Britse tak van energiebedrijf RWE schrapt 2.400 banen

De Britse tak van de Duitse energiereus RWE schrapt ruim een vijfde van zijn personeelsbestand, oftewel circa 2.400 banen. 

De Britse tak is vorig jaar flink in de rode cijfers is gedoken. Het onderdeel Npower zag honderdduizenden klanten overstappen. Ook problemen met facturen speelden het bedrijf parten, zo brengt het moederbedrijf van het Nederlandse Essent dinsdag naar buiten.

Npower kreeg in december nog een miljoenenboete omdat het te hoge rekeningen had gestuurd naar klanten. Verder zou het klachten onvoldoende hebben afgehandeld.

De divisie zette een verlies in de boeken van 137 miljoen euro, tegen een winst van bijna 230 miljoen euro een jaar eerder.

RWE's Nederlandse topman Paul Terium noemde de gebeurtenissen in het Verenigd Koninkrijk dinsdag in een toelichting een ''ramp''. Hij hoopt dat het met de besparingen lukt om het onderdeel in 2018 weer winstgevend te maken.

Resultaat

In Nederland en België verbeterde het resultaat van RWE met een derde ten opzichte van 2014, tot een totaalbedrag van 194 miljoen euro. Het herstel was vooral te danken aan de gasdivisie, waar de inkomsten stegen doordat het wat kouder was dan in het zeer milde voorgaande jaar.

RWE als geheel zette vorig jaar een verlies van 170 miljoen euro in de boeken. In 2014 resteerde er nog een winst van 1,7 miljard euro. De omzet bedroeg bijna 49 miljard euro. RWE kondigde half februari al aan vanwege het verlies het dividend te schrappen.

Het concern is bezig met een verzelfstandiging van de activiteiten op het gebied van duurzame energie. Met de ingreep wil RWE toekomstbestendige onderdelen loskoppelen van zijn conventionele energiebedrijf, dat elektriciteit en warmte genereert met fossiele brandstoffen en kernenergie.

Die activiteiten lijden fors onder de aanhoudende daling van de prijzen van stroom en gas. De nieuwe dochter zal eind dit jaar naar de beurs worden gebracht.

Lees meer over:
RWE
Tip de redactie