De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst de handel uitgegaan. 

Beleggers verwerkten onder meer verrassend sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. HP Enterprises blonk uit na opbeurende prognoses.

De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk met een winst van 0,4 procent op 17.006,77 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,3 procent, tot 1999,99 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq kreeg er 0,2 procent bij en sloot op 4717,02 punten.

Per saldo bleken er vorige maand in de Verenigde Staten 242.000 banen te zijn bijgekomen. Dat was fors meer dan economen hadden voorzien. Wel daalde het gemiddelde uurloon onverwachts. Het maandelijkse banenrapport van de overheid geldt als een belangrijke graadmeter van de groeikracht van de Amerikaanse economie en heeft grote invloed op het rentebeleid van de Fed.

Sterke stijgers

IT-diensverlener HP Enterprises behoorde tot sterkste stijgers met een winst van 13,5 procent. Het bedrijf zag de omzet de afgelopen maanden verder zakken, maar maakte dat goed met positieve vooruitzichten.

Ook Freeport-McMoRan deed het goed met een winst van krap 7 procent. Het grondstoffenbedrijf maakte bekend een deel van zijn belang in een koper- en goudproject in Servië te verkopen. Ook de stijging van de koperprijs deed het bedrijf goed.

Bioscoopketen

Bioscoopketen AMC Entertainment stond in de spotlights, nadat bekend was geworden dat het zijn branchegenoot Carmike Cinemas overneemt. Beleggers zetten het aandeel AMC 5,1 procent hoger. Carmike zag zijn beurswaarde 16,5 procent stijgen.

Het aandeel Staples daalde 2,7 procent. De groothandel in kantoorartikelen kwam met teleurstellende resultaten over het afgelopen kwartaal. Ook is nog altijd niet duidelijk of de overname van branchegenoot Office Depot (plus 1,9 procent) doorgaat. Het beroep dat toezichthouder FTC tegen de deal heeft ingesteld, dient deze maand.

De euro werd bij de slotbel voor 1,1005 dollar verhandeld, tegen 1,1014 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie was 4,8 procent hoger op 36,22 dollar. Brent werd krap 5 procent duurder op 38,91 dollar per vat.