De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met winst de handel uitgegaan. Ook elders in Europa sloten de graadmeters in de plus.

Beleggers reageerden onder meer op onverwacht sterke cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Gemalto blonk uit op het Damrak na publicatie van de jaarcijfers.

De AEX-index sloot met een winst van 0,9 procent op 437,99 punten. De bekendmaking van het banenrapport zorgde kortstondig voor een koerssprong. De MidKap steeg 1,9 procent naar 675,95 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen kregen er 0,7 tot 1,1 procent bij.

Per saldo bleken er 242.000 nieuwe banen te zijn gecreëerd in de Amerikaanse economie. Dat was fors meer dan een maand eerder en ook fors meer dan economen gemiddeld voorspelden. De werkloosheid was zoals verwacht stabiel op 4,9 procent.

Gemalto

Gemalto was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 9,1 procent. Het bedrijf presenteerde een stevige groei van de omzet en winst in 2015. Het hield daarbij vast aan de doelstelling voor 2017 en gaf aan dat de winstmarge dit jaar verder omhoog zal gaan.

BAM (plus 2,7 procent) en Boskalis (plus 3,8 procent) maakten bekend als onderdeel van consortia aan de slag te gaan met een groot Deens zeetunnelproject ter waarde van 6 miljard euro. Bouwer BAM zou volgens ingewijden voor 750 miljoen euro aan werk binnenharken. Boskalis is goed voor een stuk van de taart ter waarde van 300 miljoen euro, net zoveel als de niet-beursgenoteerde branchegenoot Van Oord.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro was de uitblinker in de MidKap met een winst van krap 14 procent, zonder direct aanwijsbare reden.

Bij de kleinere bedrijven won Brunel bijna 10 procent. De resultaten van de detacheerder stonden zoals verwacht onverminderd onder druk door de malaise in de olie- en gassector, maar Brunel kondigde wel de uitkering van een extra dividend aan. Tegelijk wordt het personeelsbestand in de kwakkelende energiedivisie verder verkleind.

De euro werd voor 1,1014 dollar verhandeld, tegen 1,0960 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie was 3 procent hoger op 35,64 dollar. Brent werd 3,4 procent duurder op 38,31 dollar per vat.