Het Zuid-Afrikaanse winkelconcern Steinhoff International wil de Britse elektronicaverkoper Darty overnemen voor 662 miljoen pond (857 miljoen euro). Darty is het moederbedrijf van onder meer de Nederlandse elektronicaketen BCC.

Het gaat om een ongevraagd voorstel. De Zuid-Afrikanen proberen een deal die al beklonken leek alsnog open te breken. Darty stemde in november vorig jaar al in met een overname van de onderneming door het Franse Groupe Fnac.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat Steinhoff zo te werk gaat. Ruim een week geleden liet het concern weten 1,4 miljard pond over te hebben voor de Britse Home Retail Group. Van dat bedrijf werd begin vorige maand juist bekend dat het over zou gaan in handen van concurrent Sainsbury. Die zou echter 'slechts' 1,3 miljard pond hebben geboden.

De koers van het aandeel Darty in Londen ging na de bekendmaking van de interesse van Steinhoff woensdag meteen hard omhoog.

Steinhoff zou 125 pence per aandeel willen neertellen. Dat is meer dan Groupe Fnac die het bedrijf had gewaardeerd op 122 pence per aandeel. Darty heeft in een reactie laten weten dat nog niet zeker is of Steinhoff ook echt met een definitief bod gaat komen.

Steinhoff is in Europa al bekend van zaken als de Britse beddenspecialist Bensons for Beds en de Franse meubelketen Conforama.

Wereldwijd telt het concern circa 90.000 medewerkers en meer dan 6500 filialen in dertig landen. Het werd in 1964 opgericht in Duitsland, maar wordt de laatste jaren geleid vanuit Zuid-Afrika. De formele vestigingsplaats van Steinhoff is tegenwoordig Amsterdam.