Vliegtuigbouwer Airbus breidt uit in China. Het bedrijf is begonnen met de bouw van een fabriek waar binnenkort toestellen uit de A330-reeks, bedoeld voor lange vluchten, worden klaargemaakt voor oplevering. 

Topman Fabrice Brégier sprak woensdag van ''een mijlpaal''. Het wordt de eerste fabriek buiten Europa waar Airbus werkt aan grote vliegtuigen die geschikt zijn om lange afstanden mee te overbruggen.

De snelgroeiende Chinese markt is volgens Airbus goed voor circa een op de zes vliegtuigen die de komende jaren wereldwijd worden besteld. Het bedrijf heeft al een assemblagefabriek in Tianjin voor A320's, vliegtuigen voor korterere afstanden. De nieuwe productiefaciliteit komt op hetzelfde terrein te staan.

Juiste kleuren

In de nieuwe fabriek worden A330's voor de Chinese markt in de juiste kleuren gespoten en voorzien van stoelen. De assemblage blijft plaatsvinden in de Airbus-fabriek in het Zuid-Franse Toulouse.

In september 2017 moet het eerste vliegtuig de nieuwe fabriek uitrollen. Het afleveringstempo moet daarna binnen een jaar op twee toestellen per maand liggen.

De A330 is het populairste grote passagierstoestel bij Chinese luchtvaartmaatschappijen. Er is geen land ter wereld waar zoveel vliegtuigen van dit type rondvliegen. Toch is het voor Airbus nog een brug te ver om ook de daadwerkelijke productie deels naar China te verplaatsen.