Corbion trekt 85 miljoen euro uit voor investeringen in zijn productiefaciliteiten in Thailand. 

Dat maakte Nederlandse producent van voedingsingrediënten en chemicaliën woensdag bekend, bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

Het grootste deel van de investering van het voormalige CSM betreft de eerder aangekondigde bouw van een fabriek voor de productie van biologisch afbreekbaar plastic op basis van melkzuur (PLA).

Het bedrijf maakt daarvoor al de grondstoffen. De fabriek, die ongeveer 65 miljoen euro kost, wordt gevestigd op de bestaande locatie van Corbion in Thailand en zal volgens planning in 2018 in gebruik worden genomen.

Op een na grootste fabriek

De PLA-fabriek krijgt een capaciteit van 75 kiloton per jaar. Daarmee wordt het de op een na grootste fabriek van zijn soort ter wereld, zei bestuursvoorzitter Tjerk de Ruiter in een toelichting.

Ook breidt Corbion zijn bestaande lactidefabriek in Thailand uit. Daardoor kan de onderneming zowel de eigen PLA-fabriek als huidige en toekomstige afnemers van lactide bedienen.

Corbion zag zijn omzet vorig jaar, mede dankzij overnames en wisselkoerseffecten, met bijna een vijfde stijgen tot 918 miljoen euro. Daarbij steeg het bedrijfsresultaat met 16 procent naar 150 miljoen euro en werd een nettowinst van 80 miljoen euro geboekt. In 2014 werd nog een verlies van 18 miljoen euro geleden.