De Europese beurzen zijn dinsdag opnieuw met stevige winst gesloten. Daarmee hield de opmars van de afgelopen dagen overtuigend aan.

De opgewekte stemming werd in de middaghandel ondersteund door positieve berichten over de Amerikaanse economie en oplopende beurskoersen op Wall Street.

De AEX-index in Amsterdam sloot 2,2 procent hoger op 436,81 punten. De MidKap steeg 1,4 procent tot 669,29 punten. De indices in Londen en Parijs wonnen 0,9 en 1,2 procent. De beurs in Frankrijk kreeg er 2,3 procent bij.

Alle grote fondsen op Beursplein 5 lieten groene cijfers zien. Sterkste stijger was staalconcern ArcelorMittal met een koerswinst van 8,4 procent. Het Franse kabelconcern Altice volgde met een plus van 7,6 procent.

Verzekeraar Delta Lloyd stond aan het einde van de dag 7,4 procent hoger. Deze drie aandelen daalden afgelopen maanden nog fors in waarde.

TomTom

In de MidKap sprong TomTom er dinsdag duidelijk uit, met een winst van 7,6 procent. De navigatiedienstverlener heeft aanvullende overeenkomsten gesloten met Volkswagen en Peugeot over de levering van navigatiediensten voor nieuwe modellen van de automakers.

Het aandeel ABN AMRO verloor 1,6 procent. Topman Gerrit Zalm liet weten dat de afschrijvingen op energie, grondstoffen en scheepvaart voor de bank voorlopig hoog blijven.

Beleggers reageerden verder enthousiast op de bevestiging van beursbedrijf ICE dat het een tegenbod overweegt op de Britse beursuitbater Londen Stock Exchange (LSE). Het aandeel LSE steeg in Londen 7,2 procent. In Amsterdam won branchegenoot Euronext bijna 6 procent.

Zalando

Zalando wist een eerder verlies te kantelen naar winst en steeg in Frankfurt 4,1 procent na zijn jaarcijfers. Autobouwer BMW zag zijn aandeel met 4 procent stijgen, nadat de topman van het Duitse concern opnieuw een jaar met recordverkopen voorspelde.

Barclays presenteerde tegenvallende kwartaalcijfers en kelderde ruim 8,1 procent in Londen. Ook meldde het financiële concern dat het zijn Afrikaanse tak afstoot en zijn activiteiten splitst.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent naar 34,31 dollar. Brent werd 0,9 procent duurder bij 36,89 dollar per vat. De euro was 1,0843 dollar waard, tegen 1,0871 dollar een dag eerder.