De Amsterdamse beurs is maandag hoger gesloten. Nieuwe Europese inflatiecijfers en een versoepeling van de kapitaaleisen voor Chinese banken stuwden de koersen.

Ook de stijgende olieprijs deed een duit in het zakje. Elders in Europa gingen de graadmeters verdeeld de dag uit.

De AEX-index sloot 1,1 procent in de plus op 427,23 punten. De MidKap boekte 1,5 procent winst naar 660,34 punten. De beurs in Parijs won 0,9 procent. Londen en Frankfurt verloren respectievelijk 0,1 procent en 0,2 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat fors lagere energieprijzen er in februari voor hebben gezorgd dat het leven in de eurolanden gemiddeld 0,2 procent goedkoper is geworden, meldde het Europese statistiekbureau Eurostat.

Door de negatieve inflatie lijkt de kans groter geworden dat de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan verder open zet.

ArcelorMittal boekte met een plus van 8,8 procent de grootste winst in de AEX. Het staalconcern profiteert ervan dat China eindelijk werk gaat maken van de enorme overcapaciteit in de kolen- en staalindustrie in het land.

Verzekeraar Delta Lloyd volgde met een plus van 5 procent. Verzekeraar NN (min 0,5 procent) en Heineken (min 0,3 procent) waren de enige twee dalers in de hoofdindex.

MidKap

Grote winnaar in de MidKap was toeleverancier aan de chipindustrie Besi met een plus van 7 procent. Toeleverancier aan apotheken Fagron volgde, bij hoge volumes, met een winst van 6,8 procent.

PostNL steeg 3 procent. De onderneming zag de operationele winst stijgen met een vijfde. Het bedrijf denkt dat mogelijk vanaf 2017 dividend kan worden betaald. Dat blijft echter afhankelijk van de rentestand en de overname van TNT.

De in Frankfurt genoteerde autobouwer Daimler moet uitleg geven aan de Amerikaanse federale milieudienst EPA over de uitstootwaardes van sommige modellen van Mercedes-Benz. Er zijn verdenkingen dat het bedrijf de uitstootcijfers te rooskleurig zou hebben weergegeven. Het aandeel Daimler sloot desondanks 0,7 procent hoger.

Ook elders in Europa deden, evenals in Amsterdam, mijnbouwers en grondstofgerelateerde bedrijven goede zaken. Anglo American was een uitschieter met een koerswinst van bijna 7 procent. Glencore dikte 4 procent aan en BHP Billiton en Rio Tinto gingen tot 2,3 procent hoger de dag uit.

Voor een vat Amerikaanse olie werd 2,9 procent meer betaald op 33,73 dollar. Brent steeg 3 procent in prijs tot 36,14 dollar per vat. De euro was 1,0871 dollar waard, tegen 1,0935 dollar bij het Europese slot van vrijdag.