De Europese beurzen zijn met stevige winsten het weekeinde ingegaan. In Amsterdam boekten vooral bedrijven in en rond de grondstoffensectoren sterke winsten. 

Bodemonderzoeker Fugro was de absolute uitblinker na enthousiast ontvangen jaarcijfers.

De Amsterdamse AEX-index eindigde 1,8 procent in de plus op 422,66 punten. Daarmee boekte de verzameling van 25 hoofdfondsen deze wisselvallige week een winst van bijna 3 procent. De MidKap steeg vrijdag 2,4 procent naar 650,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen 1,4 tot 2 procent.

Fugro

Fugro werd in de MidKap bijna 40 procent meer waard. Het bedrijf leed vorig jaar weliswaar een flink verlies door de malaise in de olie- en gassector, maar drong zijn schuld sterk terug en kende een positieve kasstroom.

Vopak, dat ook sterk gelieerd is aan de oliesector, stond bovenin in de AEX met een plus van ruim 5 procent. De resultaten van het tankopslagbedrijf over 2015 voldeden ruimschoots aan de eigen verwachtingen en waren beter dan analisten hadden gedacht. Andere grote winnaars in de sector waren SBM Offshore (plus 9,5 procent) en Shell (plus 3,8 procent).

Ook de banken en verzekeraars ING, NN en Aegon waren in trek. Zij wonnen 3 tot 4 procent. Verder hadden de metaalbedrijven ArcelorMittal en Aperam een goede dag, met winsten van circa 5 procent.

Weinig verliezers

Verliezers waren spaarzaam aan het Damrak. In de AEX stond KPN onderaan met een min van 1,6 procent. In de MidKap zette beursintermediair Flow Traders de neergang van deze week door met een verlies van ruim 4 procent. PostNL, dat maandag zijn jaarcijfers publiceert, leverde 1,4 procent in.

In Londen kelderde RBS ruim 7 procent. De bank rapporteerde het achtste jaarverlies op rij, sinds het door de Britse overheid in 2007 gered moest worden van de ondergang.

Chemieconcern BASF won in Frankfurt 3 procent, ondanks een voorzichtige prognose. Het Duitse staalbedrijf Salzgitter steeg bijna 5 procent na een positief operationeel resultaat.

Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 33,25 dollar per vat. Brent steeg bijna 2 procent tot 35,92 dollar. De euro was 1,0935 dollar waard, tegen 1,1030 dollar bij het slot een dag eerder.