De Europese aandelenmarkten zijn donderdag met winsten gesloten. Mede onder invloed van een stroom aan bedrijfsresultaten herstelden de graadmeters zich van de fikse verliezen van de voorgaande twee handelsdagen.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 1,9 procent hoger op 415,38 punten. De MidKap kreeg er 1,1 procent bij en eindigde op 635,45 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 1,8 en 2,5 procent hoger de handel uit.

Altice was met een winst van 4,7 procent koploper in de AEX. Het Franse kabelconcern maakte daarmee iets goed van het nog grotere verlies van een dag eerder, toen het de sterkste daler was bij de hoofdfondsen.

Bouwer Heijmans daarentegen profiteerde van meevallende resultaten en won ruim 15 procent. Delta Lloyd won 0,7 procent nadat donderdag bekend werd dat mediamagnaat John de Mol zijn belang vergroot van 3 naar 5 procent. 

Verliezers

Onderaan met een verlies van 2,2 procent stond de Franse specialst in digitale beveiliging Gemalto. Aalberts Industries verloor daarnaast 1,8 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. De resultaten van NN Group (Nationale-Nederlanden) vielen evenmin in de smaak. De verzekeraar leverde 1,7 procent in. D

Bij de kleinere fondsen op het Damrak verloor de producent van elektromagnetische componenten Kendrion meer dan 8 procent na teleurstellende jaarcijfers.

Europese beurzen 

Lloyds Banking Group steeg in Londen ruim 13 procent. Bij de presentatie van de jaarcijfers van de Britse bank stelde een speciaal dividend de markt tevreden. Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer ging na zijn cijferpresentatie 0,7 procent omhoog. In Parijs won verzekeraar AXA 1,2 procent.

Olie

In Madrid won oliebedrijf Repsol 2,7 procent, ondanks een verlaging van het dividend en opnieuw dalende olieprijzen. Repsol is het slechtst presterende Europese oliefonds van het afgelopen jaar. Shell kreeg er in Amsterdam 2,5 procent bij.

Amerikaanse olie werd 2 procent goedkoper op 31,50 dollar per vat. De Brentprijs, maatgevend voor olie die gewonnen wordt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, zakte 1,1 procent tot 34,05 dollar. De euro was aan het einde van de Europese beurshandel 1,1030 dollar waard, tegen 1,1027 dollar een dag eerder.