De aandelenbeurzen in New York toonden woensdag met nog een half uur handelen voor de boeg een hoger beeld. 

Een stabilisering van de olieprijs kwam het sentiment, dat in de eerste handelsuren nog negatief was, ten goede.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent hoger op 16.484,99 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,4 procent tot 1929,80 punten en de Nasdaq steeg 0,9 procent tot 4542,61 punten.

De olieprijzen, die eerder nog flink lager stonden, veerden wat op. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 32,24 dollar. Brentolie werd 3,6 procent duurder en bracht per vat 34,47 dollar op.

Economische groeizorgen bleven op de achtergrond wel meespelen. Zo vrezen beleggers de effecten van de wereldwijde groeivertraging op de Amerikaanse economie. ''Maar olie is vandaag de aanjager'', aldus een strateeg van Capital Securities Management.

Dienstensector

Macro-economische cijfers lieten in dat kader geen positieve indruk achter. Op basis van een eerste raming van onderzoeksinstituut Markit bleek de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector te zijn gekrompen in februari.

De zogenoemde inkoopmanagersindex, de graadmeter voor de bedrijvigheid, kwam uit op een stand van 49,8 tegen 53,2 in januari. Economen voorspelden in doorsnee een niveau van 53,5. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Chesapeake Energy won ruim 22 procent, na kwartaalcijfers die nagenoeg in lijn waren met de verwachtingen. Kenners spraken van een technisch herstel, het aandeel is de afgelopen twaalf maanden bijna 90 procent van zijn waarde kwijtgeraakt.

Target steeg 4 procent. Het winkelbedrijf presenteerde resultaten over het feestdagenseizoen, die beter waren dan verwacht. Er werd wel meer uitgegeven aan kortingen en promotieacties dan een jaar eerder, wat de winst drukte.

Lowe

Doe-het-zelfwinkelketen Lowe's won 1,1 procent, ondanks de presentatie van kwartaalcijfers die beter waren dan analisten hadden voorzien. Ze toonden volgens kenners echter ook aan dat grote concurrent Home Depot, die een dag eerder al cijfers openbaarde, beter weet te profiteren van het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt.

De Amerikaanse noteringen van grote Europese mijnbouwers stonden overigens flink onder druk, na een adviesverlaging voor de sector door zakenbank Citi. BHP Billiton verloor 5,4 procent en Rio Tinto ging 7,2 procent omlaag.

Euro

De euro was 1,1007 dollar waard, tegen 1,1027 dollar bij het Europese slot.