De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag met forse verliezen gesloten. Zorgen over de dalende olieprijzen en wereldwijde economische groei zorgden voor een negatief sentiment. 

In Amsterdam blonken Wolters Kluwer en Delta Lloyd uit, als de enige twee winnaars in de AEX.

De hoofdindex op Beursplein 5 eindigde uiteindelijk 1,9 procent lager op 407,52 punten. De MidKap zakte 1,5 procent tot 628,51 punten.

De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden tot 2,6 procent. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,5 procent naar 31,10 dollar per vat. Brent werd 0,5 procent goedkoper op 33,12 dollar per vat.

Wolters Kluwer

Wolters Kluwer won 5,2 procent. De informatietoeleverancier maakte bekend eigen aandelen in te kopen en het dividend te verhogen. 

Delta Lloyd volgde op de voet en steeg 4,5 procent. De verzekeraar kondigde aan met zijn omstreden claimemissie nu op een opbrengst van 650 miljoen euro te mikken, in plaats van de eerder aangekondigde 1 miljard euro.

Altice voerde de lijst met dalers aan. Het kabelbedrijf leverde 6 procent in. Ook ArcelorMittal (min 4,7 procent) en Vopak (min 4,7 procent) behoorden tot de grotere dalers. In de Midkap kelderde beursintermediair Flow Traders bijna 11 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers.

Parijs

Peugeot was met een plusje van 1,5 procent een van de weinige lichtpuntjes in Parijs. De autofabrikant meldde een verdrievoudiging van de jaarwinst. Het eveneens in Parijs genoteerde Airbus presenteerde ook een winststijging, maar de vliegtuigbouwer verloor 0,8 procent.

Mijnbouwers BHP Billiton, Anglo American en Glencore gingen in Londen door het putje met verliezen tussen de 8,4 procent en 10,1 procent. In Frankfurt behoorden de automakers Volkswagen (min 4,7 procent) en BMW (min 4 procent) procent tot de grootste verliezers.

De euro was 1,1027 dollar waard, tegen 1,1020 dollar bij het Europese slot dinsdag.