De Europese aandelenmarkten deden dinsdag een flinke stap terug na de sterke koerswinsten van een dag eerder.

Dalende olieprijzen en tegenvallende cijfers van de Britse bank Standard Chartered en mijnbouwreus BHP Billiton drukten het sentiment.

In Amsterdam zakte de toonaangevende AEX-index 1,3 procent tot 415,43 punten en leverde de MidKap 0,9 procent in tot 637,82 punten. 

De belangrijkste beursindices in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,6 procent lager de handel uit.

Delta Lloyd

In de AEX was Delta Lloyd de uitblinker met een winst van 1,8 procent. De verzekeraar zou zijn belang van 30 procent in vermogensbeheerder Van Lanschot via de beurs willen verkopen.

Dat zou een welkome versterking van de kapitaalpositie opleveren. Van Lanschot verloor op de lokale markt 5,3 procent.

ArcelorMittal

Sterkste daler onder de hoofdfondsen was staalconcern ArcelorMittal met een verlies van 4,5 procent. Oliemaatschappij Shell leverde 3 procent in. Bij de middelgrote fondsen was BAM de sterkste daler. Analisten van Kempen verlaagden hun beleggingsadvies voor het bouwconcern, dat 7,5 procent verloor.

BHP Billiton leverde in Londen 6,1 procent in. Het concern leed afgelopen jaar door de lage grondstofprijzen een miljardenverlies en zet het mes in zijn dividend. Standard Chartered is door hoge afschrijvingen op slechte leningen eveneens in de rode cijfers gedoken. De bank verloor 6,7 procent.

Deutsche Börse

De beursbedrijven Deutsche Börse en London Stock Exchange (LSE) lieten weten dat zij praten over een mogelijke fusie, en wonnen respectievelijk 3,2 en 13,7 procent. In Amsterdam kreeg branchegenoot Euronext er 4,5 procent bij.

Air Berlin zag ruim een zesde van haar beurswaarde verdampen. De Duitse luchtvaartmaatschappij staat er volgens Handelsblatt zo slecht voor, dat de Arabische grootaandeelhouder Etihad Airways overweegt het bedrijf van de beurs te halen via een fusie met Alitalia. In die Italiaanse branchegenoot heeft Etihad ook een groot belang.

Op de oliemarkt werd Brent 4 procent goedkoper op 33,31 dollar per vat. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,6 procent naar 31,88 dollar. De euro was aan het einde van de Europese beurshandel 1,1020 dollar waard, nagenoeg evenveel als een dag eerder.