De aangekondigde fusie tussen kabelmaatschappij Ziggo en telecombedrijf Vodafone Nederland kost hoe dan ook banen. 

Nu zijn de twee partijen bij elkaar goed voor een kleine achtduizend arbeidsplaatsen. Dat zullen er door de fusie per saldo minder worden, zeiden Ziggo-topman Baptiest Coopmans en zijn collega Rob Shuter van Vodafone dinsdag in een toelichting.

Vodafone en Liberty Global, de moeder van Ziggo, hebben besloten hun Nederlandse activiteiten samen te voegen. Wat de precieze gevolgen voor de werkgelegenheid zijn, kunnen de bestuurders nog niet zeggen. ''Er vallen banen weg, maar er komen ook weer nieuwe functies bij'', aldus Coopmans. Veel details van de deal moeten nog uitgewerkt worden.

Het is ook nog niet bekend hoe het fusiebedrijf precies gaat heten. Dat soort zaken willen Ziggo en Vodafone komend jaar nog beslissen. Ze verwachten dat de Europese Commissie de krachtenbundeling eerst nog gaat beoordelen. Daarom duurt het waarschijnlijk tot eind dit jaar voor de fusie kan worden afgerond.

Huidige naam

Consumenten zullen in eerste instantie weinig merken van de fusie. Voorlopig gaan Ziggo en Vodafone onder hun huidige naam verder. Op termijn denken ze tot 280 miljoen euro aan kostenvoordelen te behalen door samen totaalpakketten aan te bieden voor consumenten en bedrijven.

Analisten van ING vrezen dat de prijzen desondanks wat kunnen gaan stijgen, omdat de fusie de concurrentie op de markt vermindert. Vodafone en Ziggo vormen samen straks een geduchte tegenhanger van KPN. Door de deal ontstaat een tweede Nederlandse speler die zowel vaste als mobiele telecomdiensten kan aanbieden via eigen netwerken die landelijk dekkend zijn.

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) benadrukte in dit verband het belang van voldoende concurrentie, zodat er genoeg keuze blijft op het gebied van internet en telefonie.

Volgens Kamp moet er daarom ''langs Europese weg'' voor worden gezorgd dat andere aanbieders van telecomdiensten ook toegang krijgen tot de netwerken van Vodafone en Ziggo.

Vakbond FNV dringt alvast aan op harde afspraken over de werkgelegenheid. Door de fusie van Ziggo en UPC zijn circa duizend mensen boventallig geworden.

Concurrentie

Minister Kamp van Economische Zaken vindt het door de fusie nóg belangrijker dat het kabelnetwerk ook opengesteld wordt voor derde partijen, zegt hij in een reactie tegen NUtech.

De minister wil al langer dat er concurrentie komt op het kabelnetwerk, zoals op de mobiele netwerken van bijvoorbeeld KPN en Vodafone al het geval is. Ziggo is na de fusie met UPC in 2014 de enige provider die in Nederland over een kabelnetwerk beschikt.