De Europese beurzen zijn woensdag met winst gesloten, na de zware verliezen eerder in de week.

De banken en verzekeraars waren weer in trek en opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident Janet Yellen vielen goed. In Amsterdam kwamen Akzonobel en Heineken met jaarcijfers naar buiten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een plus van 0,5 procent op 394,63 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 605,90 punten. De graadmeters in Parijs en Frankfurt wonnen 1,6 procent. De FTSE in Londen steeg 0,8 procent.

Yellen liet weten dat aanhoudende onrust op de financiële markten invloed kan hebben op het tempo van de renteverhogingen die de Federal Reserve voor dit jaar voorziet. Volgens kenners kan daaruit worden opgemaakt dat de kans klein is dat de Amerikaanse rente al op korte termijn verder omhooggaat.

Deutsche Bank

Deutsche Bank won meer dan 10 procent en toonde wat herstel na de koersklappen van de afgelopen dagen. Berichten dat de grootste bank van Duitsland zijn kapitaal wil versterken via de vervroegde aflossing van obligatieleningen deed de koers goed.

De positieve geluiden rond Deutsche Bank zette ook andere 'financials' flink in het groen. Commerzbank won 8,2 procent en verzekeraar Allianz steeg bijna 2 procent.

Unicredit won in Milaan bijna 12 procent en Société Générale werd in Parijs 9 procent meer waard. Het Franse verzekeringsbedrijf Axa noteerde 6,7 procent in de plus. In Londen gingen RBS, Barclays en HSBC ook omhoog. Het Zwitserse UBS boekte een winst van bijna 4 procent.

NN

In de AEX was verzekeraar NN de grootste stijger met een plus van 4,5 procent. ING volgde met een stijging van 4,4 procent en Aegon dikte ruim 3,2 procent aan. Het geplaagde Delta Lloyd verloor echter 5,6 procent en was de grootste daler in de hoofdindex.

Heineken volgde Delta Lloyd bij de dalers en zakte 3,1 procent. De brouwer wist vorig jaar meer bier te verkopen dan in 2014 en voorziet dit jaar een verdere groei. De marktomstandigheden worden echter steeds lastiger, waarschuwde het concern.

Akzonobel

Ook hoofdfonds Akzonobe speelde terrein kwijt, met een min van 1,9 procent. Het verf- en chemiebedrijf toonde zich bij de presentatie van zijn cijfers zeer voorzichtig over 2016.

De prijs van Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 27,65 dollar per vat. Brent won 1,7 procent tot 30,80 dollar. De euro noteerde 1,1231 dollar, tegen 1,1310 dollar bij het Europese slot dinsdag.