Unicredit, de grootste bank van Italië, heeft de winst in het vierde kwartaal van 2015 met 10 procent zien dalen tot 153 miljoen euro. 

Eenmalige kosten, onder meer in verband met een ingrijpende reorganisatie, drukten zwaar op het resultaat. Dat de bank dinsdag toch een kwartaalwinst rapporteerde, kwam als een verrassing.

Door persbureau Bloomberg gepolste analisten gingen vooraf in doorsnee uit van een verlies van enkele tientallen miljoenen. Toch stond de koers van Unicredit op de beurs in Milaan flink onder druk.

Unicredit kondigde in november aan dat de komende twee jaar meer dan achttienduizend van de in totaal ruim 146.000 werknemers van de loonlijst verdwijnen. Dat moet helpen de kosten structureel met 1,6 miljard euro te verlagen en de kapitaalbuffers te versterken. Ook wil de bank af van risicovolle kredieten op zijn balans.

Over heel 2015 zette Unicredit een winst van 1,7 miljard euro in de boeken. Dat is bijna een zesde minder dan in 2014. Net als andere Italiaanse kredietverstrekkers kampt de bank met relatief hoge voorzieningen voor slechte leningen, doordat het economisch herstel achterblijft bij dat van andere Europese landen.

Daarnaast heeft Unicredit veel last van de onrust op de financiële markten in de tweede helft van vorig jaar, en van de extreem lage rente. Die drukt de marges die banken kunnen verdienen op leningen.