De aandelenmarkten op Wall Street zijn maandag met fikse verliezen aan de handel begonnen. Net als in Europa hadden zorgen om de wereldwijde economische ontwikkelingen de overhand. 

Vrijdag had een tegenvallend banencijfer van eigen bodem al tot forse koersverliezen geleid.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende beursfondsen stond ruim een uur na opening 1,8 procent lager op 15.911 punten. De bredere S&P 500 leverde ook 1,8 procent in, bij 1846 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,3 procent tot 4263 punten.

Het aandeel Twitter was opnieuw uit de gratie en bereikte met een daling van 4 procent zijn laagste waarde ooit. Beleggers maken zich grote zorgen over de toekomst van het socialmediabedrijf, dat in 2013 zijn debuut maakte op Wall Street.

Afgelopen weekeinde ontkende topman Jack Dorsey nog publiekelijk dat Twitter van plan is de presentatie van tweets voor gebruikers te wijzigen, nadat die vermeende wijzigingen op Twitter waren afgekraakt.

Speelgoedmaker Hasbro was een positieve uitzondering met een plus van 1,5 procent. Het bedrijf heeft zijn omzet en winst afgelopen kwartaal flink zien toenemen, vooral dankzij een sterke vraag naar speelgoed rond de films Star Wars en Jurassic World.

Bijna alle dertig hoofdfondsen in de Dow Jones stonden op verlies. De bank Goldman Sachs spande de kroon met een min van 5 procent. Branchegenoot JPMorgan Chase leverde 3,3 procent in. Buiten de Dow speelde Bank of America 5,3 procent prijs.

Ook in de oliesector vielen weer rake klappen. Zo verloor Chesapeake bijna de helft van zijn beurswaarde door berichten dat het gasbedrijf adviseurs in de arm heeft genomen voor een herstructurering.