Beleggersclub Vereniging van Effectenbezitters (VEB) daagt Volkswagen voor de Nederlandse rechter. De organisatie vindt dat de autofabrikant beleggers heeft misleid met het gebruik van sjoemelsoftware.

"Volkswagen heeft haar aandeelhouders misleid door onjuiste en misleidende uitlatingen", schrijft de organisatie maandag.

Nadat er in de Verenigde Staten werd aangetoond dat dieselmotoren van Volkswagens zijn uitgerust met computersoftware om zo strenge milieunormen te omzeilen als de auto's worden getest op de rollerbank, is het aandeel met meer dan 35 procent gedaald.

VEB vindt ook dat de jaarrekeningen van 2008 tot en met 2014 geen eerlijk beeld geven van de behaalde verkopen en winsten. "De resultaten zijn immers behaald door de nodige kunstgrepen", aldus VEB.

De dagvaarding is volgens de beleggersclub een eerste stap in een proces dat waarschijnlijk jaren gaat duren. De vereniging treedt op namens beleggers die al op 18 september aandelen Volkswagen in hun bezit hadden, en die gekocht hebben via een beleggingsrekening in Nederland of via een Nederlandse bank of broker.

Aansprakelijk

VEB stelde Volkswagen al op 25 september aansprakelijk voor de schade die beleggers hebben geleden door het milieuschandaal. In reactie daarop heeft het bedrijf laten weten dat het de markt wel degelijk afdoende heeft geïnformeerd. De VEB wijst er evenwel op dat het bedrijf al in mei 2014 wist dat de Amerikaanse autoriteiten onderzoek deden naar mogelijke fraude.

De belangenvereniging neemt het Volkswagen ook kwalijk dat zij opzichtig de publiciteit zochten met het duurzame karakter van Volkswagen. Zo stond het bedrijf in de autocategorie bovenaan de Dow Jones Sustainability Index en communiceerde dat ook actief naar de buitenwereld.

Op dat moment werd er al op grote schaal met de dieselmotoren gemanipuleerd. Eind september werd Volkswagen overigens uit de lijst verwijderd door de samensteller. 

"Door de misleiding hebben beleggers tegen een te hoge beurskoers gehandeld in de aandelen Volkswagen", concludeert VEB.