De prijs van een vat olie (159 liter) klimt aan het einde van het jaar naar 48 dollar en blijft in de vijf tot tien jaar daarna tussen de 40 en 60 dollar schommelen.

Dat zegt Ian Taylor, bestuursvoorzitter van Vitol, de grootste onafhankelijke oliehandelaar ter wereld.

"Er is nog steeds sprake van overaanbod. Er lijkt geen evenwicht te komen", zegt Taylor maandag tegen persbureau Bloomberg.

Hij voorspelt dat een vat olie aan het einde van dit jaar 48 dollar kost, maar de bestuursvoorzitter weet tegelijkertijd dat de olieprijs zich moeilijk laat voorspellen. "Ik weet bijna zeker dat ik het mis heb", aldus Taylor.

De prijs zal niet snel meer boven de 100 dollar uitkomen, denkt Taylor. Dat komt doordat China, de grootste olie-importeur ter wereld, zijn economie minder afhankelijk wil laten zijn van olie. Daarbij worden auto's en vliegtuigen steeds efficiënter in het brandstofverbruik.

"Als je kijkt naar de laatste vijftig jaar, is de prijs van olie niet vaak boven de 100 dollar uitgekomen", zegt de Vitol-topman.

De olieprijs is de afgelopen anderhalf jaar flink gedaald. Op het toppunt, in de zomer van 2014, werd er 115 dollar betaald voor een vat ruwe olie. Nu schommelt de prijs voor Europese olie rond de 34 euro. Amerikaanse olie is traditiegetrouw iets goedkoper, namelijk 31 dollar.

Olieprijs

© NU.nl/Jerry Vermanen