De Europese aandelenbeurzen zijn maandag na een stormachtige handelssessie met grote verliezen gesloten. 

Groeiende zorgen over de internationale economie leidden tot een uitverkoop, waarbij bijna alle in Amsterdam genoteerde aandelen terrein verloren. Beleggers kozen massaal voor de veilige havens van staatsobligaties en goud.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 3,2 procent op 400,61 punten. De hoofdgraadmeter van het Damrak zakte kortstondig weer door de grens van 400 punten en zag het verlies over heel 2016 oplopen naar ruim 9 procent.

De Midkap zakte 5,3 procent naar 616,72 punten. De verzameling middelgrote bedrijven op Beursplein 5 staat nu op het laagste punt van dit jaar.

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 2,8 tot 3,3 procent in. Madrid en Milaan verloren circa 4,5 procent. In Athene kelderde de hoofdgraadmeter 8 procent, onder meer door nieuwe onrust rond de onderhandelingen van de Griekse regering met de trojka.

Financiële bedrijven

Onder meer financiële bedrijven waren volledig uit de gratie. Zo verloor ING 5,9 procent en zakte ABN AMRO met een min van 7 procent tot onder de introductieprijs van het aandeel. Verzekeraars Aegon en NN werden 3 tot 5 procent minder waard. BinckBank verloor 11 procent, na slecht ontvangen kwartaalcijfers.

De zware verliezen zijn een nieuw teken van de grote onzekerheid die de markten al het hele jaar parten speelt. Die leidden maandag ook tot een grote vraag naar onder meer Duitse, Amerikaanse en Nederlandse staatsobligaties, waardoor de rentes op die staatsleningen stevig daalden. Daarnaast liep de goudprijs met circa 3,5 procent op.

Olie werd daarentegen weer goedkoper. De prijs van een vat Brent zakte 1 procent naar 33,71 dollar. Amerikaanse olie werd met 30,44 dollar per vat 1,5 procent minder waard.

In Amsterdam verloor het aandeel Shell 1,6 procent. Bodemonderzoeker Fugro speelde 13 procent kwijt, door de malaise in de oliesector en negatieve uitlatingen van analisten.

De euro werd voor 1,1180 dollar verhandeld, tegen 1,1135 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.