De Europese beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. 

De stemming werd in de middaghandel gedrukt door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Die lieten de aanvankelijke winsten van de hoofdgraadmeters verdampen.

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 1 procent op 413,94 punten. De MidKap zakte 1,1 procent naar 650,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden 0,7 tot 1,1 procent in.

Met de tegenvallende banencijfers uit de VS, die wezen op een minder sterke toename van de werkgelegenheid in januari dan verwacht, kwam een passend slot aan de overwegend negatieve eerste week van februari. Daarin leverde de AEX bijna 4 procent in, waardoor het verlies voor 2016 opliep tot ruim 6 procent.

Staalproducent

ArcelorMittal stond in de onderste regionen van de AEX met een verlies van 5,5 procent. De staalproducent presenteerde vrijdag dieprode cijfers over 2015, die werden geweten aan de sterke daling van de staalprijs. Om de kapitaalpositie te versterken werd daarnaast een omvangrijke aandelenemissie aangekondigd.

Shell voerde het kleine groepje winnaars aan met een plus van 0,5 procent. Verder boekten alleen baggeraar Boskalis, verzekeraar Delta Lloyd en kunstmestproducent OCI minieme winsten. Expressbezorger TNT eindigde nagenoeg onveranderd, na de melding van de voorwaardelijke verkoop van zijn luchtvaartactiviteiten. Die transactie is een voorwaarde voor de overname van TNT door FedEx.

Schuldenlast

In de MidKap leverde Fagron 13 procent in. De toeleverancier aan apotheken kampt volgens analisten met een veel grotere schuldenlast dan gedacht en heeft 220 miljoen euro nodig om zijn financiële positie te versterken.

BNP Paribas maakte bekend dat zijn winst in het afgelopen kwartaal is gehalveerd. De Franse bank boekte desondanks een koerswinst van 1,5 procent en was daarmee een van de weinige winnaars in Parijs.

Olieprijzen

De olieprijzen gingen ook op de laatste dag van de week stevig op en neer. Aan het einde van de Europese beursdag stond de prijs van een vat Amerikaanse olie 0,6 procent in de min op 31,52 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 34,28 dollar per vat.

De euro was 1,1135 dollar waard, tegen 1,1208 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.