Staalconcern Arcelormittal is afgelopen jaar flink dieper in de verliezen gedoken. Net als veel concurrenten had het bedrijf, dat een beursnotering heeft in Amsterdam, veel last van de sterk dalende staalprijzen.

ArcelorMittal rapporteerde vrijdag over 2015 een nettoverlies van 7,9 miljard dollar. Dat is ook te wijten aan afschrijvingslasten van in totaal 4,8 miljard dollar. Een jaar eerder bedroeg het verlies onder de streep 1,1 miljard dollar. Het staalconcern zag de omzet afgelopen jaar kelderen van 79,3 miljard naar 63,6 miljard dollar.

''2015 was een zeer moeilijk jaar voor de staal- en mijnbouwindustrie'', zei topman Lakshmi Mittal in een toelichting op de jaarcijfers. ''Hoewel de vraag in onze kernmarkten sterk bleef, verslechterden de prijzen aanzienlijk gedurende het jaar als gevolg van overcapaciteit in China.''

Maatregelen

ArcelorMittal kondigde ook maatregelen aan om zijn schuld met 4 miljard dollar terug te dringen. Het klopt daarvoor aan bij de aandeelhouders, die in totaal 3 miljard dollar moeten bijleggen. Mittal zelf neemt daarvan 1,1 miljard voor zijn rekening. Daarnaast wordt een belang in een Spaans dochterbedrijf verkocht voor 1 miljard dollar.

De veel kleinere branchegenoot Tata Steel, eigenaar van het voormalige Hoogovens in IJmuiden, meldde donderdag al een verlies over 2015. Ook dat bedrijf wees met de beschuldigende vinger naar ''oneerlijk geprijsde producten'' uit met name China die de markt overspoelen.

De Europese Unie nam vorige week maatregelen om de import van goedkoop staal uit China aan banden te leggen. Op de producten van veel Chinese staalbedrijven is sinds afgelopen zaterdag een extra invoerheffing van kracht die kan oplopen tot 13 procent.