Toyota heeft zijn winstverwachting verhoogd. De grootste autofabrikant ter wereld zei te profiteren van aantrekkende verkopen van SUV's en van luxe Lexus-modellen.

Het Japanse concern rekent nu voor het boekjaar eindigend in maart op een winst van 2,27 biljoen yen (17,4 miljard euro), zo meldde het vrijdag bij de presentatie van cijfers over het derde kwartaal. Eerder werd uitgegaan van 2,25 biljoen yen winst.

De nettowinst steeg sneller dan verwacht. Het bedrijf hield in het derde kwartaal onder de streep met 628 miljard yen 4,7 procent meer over dan een jaar eerder. Analisten gingen gemiddeld uit van 620 miljard yen.

De komende maanden krijgt Toyota flinke problemen voor de kiezen. Het concern sluit alle Japanse assemblagefabrieken voor minimaal een week in de nasleep van een explosie bij een fabriek die onderdelen voor Toyota maakte. De bedrijfsvoering zal daardoor flink verstoord worden.

Daarnaast lopen ook nog onderhandelingen met airbagmaker Takata over de afwikkeling van een probleem met airbags die aan onder meer Toyota zijn geleverd. Daardoor moeten alleen al in de Verenigde Staten 20 miljoen auto's terug naar de garage.

Vorige week werd al bekend dat Toyota zichzelf voor het vierde jaar op rij de grootste autofabrikant mag noemen. Het verkocht in 2015 wereldwijd 10,1 miljoen auto's. Daarmee bleef het concurrent Volkswagen voor, dat 9,9 miljoen wagen verkocht, maar een koppositie kon vergeten door het dieselschandaal.