De Europese Commissie geeft Liberty Global toestemming voor het overnemen van de Belgische provider Base.

De commissie stelt wel een aantal voorwaarden om ervoor te zorgen dat de concurrentie op de Belgische markt voor mobiele telefonie niet wordt verstoord.

"We hebben ervoor gezorgd dat de fusie van Liberty Global met Base de trend van dalende prijzen voor mobiele telefonie in België niet zal omkeren", zegt eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging).

"Om gezonde concurrentie te behouden, zullen Liberty Global en Base een deel van hun klantenbestand verkopen aan een nieuwe virtuele provider."

Het aandeel van Base in Mobile Vikings en een deel van het klantenbestand van Base moeten worden verkocht aan het Belgische mediabedrijf Medialaan. Base verkoopt nu nog mobiele diensten van het merk Jim Mobile, dat in handen is van Medialaan.

Het mediabedrijf krijgt verder op zo'n manier toegang tot het mobiele netwerk van Base, dat Medialaan goed kan concurreren.

Telenet

Base is een van de drie providers in België. Door de fusie wordt Base verenigd met Telenet, een Belgische kabelexpoitant die al in handen is van Liberty Global. Telenet is ook actief als virtuele provider.

Uit het onderzoek van de commissie blijkt dat Base op een agressieve manier concurreert en andere providers heeft uitgedaagd met een aantrekkelijk geprijsd aanbod. Ook Telenet heeft bijgedragen aan de prijsdalingen in de Belgische markt, meent de commissie.

"Zonder verplichtingen, zou de fusie tussen deze twee dynamische spelers de concurrentie significant hebben verminderd, met een risico op hogere prijzen en minder keuze en innovatie voor Belgische consumenten."

Liberty Global is het moederbedrijf van Ziggo.

KPN

KPN bereikte vorig jaar april al overeenstemming met Telenet over de verkoop van Base. De verkoopsom bedraagt ruim 1,3 miljard euro. KPN laat donderdag weten dat de verkoop een winst van 900 miljoen euro oplevert.

Daarvan wordt ongeveer 70 procent uitgekeerd aan aandeelhouders. Die beloning wordt gecombineerd met de eerder aangekondigde uitbetaling in verband met de verkoop van 150 miljoen aandelen Telefónica Deutschland. De totale extra beloning komt daardoor uit op 1,2 miljard euro, oftewel 28 eurocent per aandeel.