De meeste Europese aandelenbeurzen sloten donderdag hoger, ondanks teruglopende winsten in de laatste fase van de handelssessie. In Amsterdam werd de AEX aangejaagd door de zwaargewichten ING en Shell. Staalfabrikanten en mijnbouwers deden goede zaken dankzij herstellende prijzen van diverse grondstoffen.

De graadmeter op Beursplein 5 sloot 0,4 procent hoger op 417,94 punten en de MidKap van middelgrote bedrijven won 0,8 procent tot 657,88 punten. De Londense beurs won 1,1 procent en de CAC 40 in Parijs sloot een fractie hoger. De DAX in Frankfurt leverde 0,4 procent in, onder meer door verliezen bij autofabrikanten.

ING wist zijn nettowinst vorig jaar bijna te verviervoudigen tot 4 miljard euro. Dat was te danken aan het economische herstel, lagere kosten en de komst van 1,4 miljoen nieuwe rekeninghouders. De bank was met een plus van 8,9 procent de sterkste stijger achter staalconcern ArcelorMittal (plus 10,7 procent).

De definitieve kwartaal- en jaarcijfers van Shell (plus 4,7 procent) onderstreepten nog maar eens de impact van de sterk gedaalde olieprijzen. Bestuursvoorzitter Ben van Beurden gaf nogmaals aan er alles aan te doen om de negatieve effecten te dempen.

De recordovername van BG, die later deze maand wordt afgerond, ziet hij als een ''springplank'' naar groei.

Arcadis

Arcadis presteerde in de MidKap met een plus van 7,7 procent eveneens goed, na een verhoging van het beleggingsadvies door Rabobank.

Het ingenieursbureau was de laatste tijd juist hard gedaald na een winstwaarschuwing. Wereldhave werd 0,6 procent minder waard. Het vastgoedfonds rapporteerde een hogere jaarwinst en verwacht dat de resultaten in 2016 verder verbeteren.

Olieprijzen

De olieprijzen schoten flink heen en weer, mede door een waardedaling van de dollar ten opzichte van de euro. Bij het slot van de beurshandel daalde de prijs van een vat Amerikaanse olie met 1,2 procent tot 31,90 dollar.

Gedurende de dag bewoog de prijs tussen 31,68 en 33,60 dollar. Brentolie werd 1,7 procent goedkoper op 34,45 dollar per vat.

De prijzen van diverse metalen stegen dankzij de zwakkere dollar. Met name Anglo American (plus 19,9 procent) plukte daar de vruchten van in Londen, waar ook collega-mijnbouwers BHP Billiton en Rio Tinto tot de uitblinkers behoorden winsten van ruim 10 procent.

De euro was 1,1196 dollar waard, tegen 1,1055 dollar bij het Europese slot woensdag.