De Zwitserse bank Credit Suisse heeft in het vierde kwartaal een miljardenverlies geboekt, mede als gevolg van afschrijvingen en voorzieningen voor eventuele juridische kosten. 

Het financiële concern gaat meer vaart zetten achter plannen om kosten te besparen, kondigde het donderdag aan.

Het verlies in het laatste kwartaal van 2015 telde op tot 5,8 miljard Zwitserse frank (5,2 miljard euro), tegen een winst van 691 miljoen frank een jaar eerder.

Met name de afdelingen die zich bezighouden met de handel in bijvoorbeeld effecten, grondstoffen en vreemde valuta's presteerden door de verslechterde marktomstandigheden fors minder. Afboekingen ter waarde van 3,8 miljard frank verzwaarden het verlies flink.

Consequenties

Het is voor het eerst sinds het dieptepunt van de financiële crisis in 2008 dat Credit Suisse een jaar afsluit met rode cijfers. Dat blijft niet zonder gevolgen, verzekerde topman Tidjane Thiam in een toelichting aan analisten.

De variabele beloningen bij de handelsdivisie gaan met meer dan een derde omlaag. De totale bonuspot is 11 procent kleiner dan vorig jaar.

Credit Suisse mikt tot en met 2018 nog altijd op een bedrag van 3,5 miljard frank aan kostenbesparingen. Wel is een deel van de maatregelen naar voren gehaald. De eerder aangekondigde bezuinigingsplannen gaan ten koste van duizenden arbeidsplaatsen.