De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag overwegend in de plus gesloten. Dankzij een oplevende olieprijs werden de minnen van eerder op de dag uitgevlakt. 

Aanvankelijk drukten tegenvallende cijfers over de Amerikaanse dienstensector de stemming.

De toonaangevende Dow-Jonesindex eindigde 1,1 procent hoger op 16.336,66 punten. De bredere S&P 500 steeg 0,5 procent tot 1912,53 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,3 procent tot 4504,24 punten.

De olieprijzen toonden een sterk herstel na de flinke daling van dinsdag. Amerikaanse olie werd 8,8 procent duurder op 32,52 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie steeg 7,8 procent tot 35,26 dollar.

Olieconcern ExxonMobil steeg van de hoofdfondsen met 5,2 procent het meest in waarde. Ook oliemaatschappij Chevron profiteerde met een plus van 4,2 procent.

Afvlakking

Cijfers van de onderzoeksbureaus ISM en Markit wezen op een verdere afvlakking van de groei in de Amerikaanse dienstensector. Eerder in de week bleek al dat de bedrijvigheid in de industrie vorige maand opnieuw is afgenomen. Dat past in het al bestaande beeld van een afzwakkende economische groei in de VS.

McDonalds was met een min van 2 procent de grootste verliezer in de Dow. Farmacieconcern Merck presenteerde tegenvallende prognoses en zag de waarde van zijn aandelen met 0,7 procent dalen. Ook viel de verkoop van zijn belangrijkste product, het diabetesmedicijn Januvia, tegen.

Recordwinst

General Motors rapporteerde een recordwinst over heel 2015, maar moest desondanks 2,5 procent aan beurswaarde inleveren. De grootste autofabrikant van de Verenigde Staten profiteerde van een grote vraag naar SUV's en pickups in Noord-Amerika.

Ook technologiebedrijf Yahoo, dat dinsdag nabeurs een reorganisatie aankondigde, verloor met 4,7 procent flink. Uitzender Manpower voerde zijn winst met 5,7 procent op tot 124 miljoen dollar. De sterke dollar stond een sterkere groei in de weg. Het aandeel daalde 0,9 procent.

Euro

De euro was woensdag bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen 1,1110 dollar waard, tegen 1,1055 dollar bij het slot van de Europese beurzen.