Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft in 2015 de hoogste winst uit zijn geschiedenis in de boeken gezet. 

GM profiteerde vooral van een sterke verkoop op de Amerikaanse markt, maakte de in 1908 opgerichte grootste autofabrikant van de Verenigde Staten woensdag bekend.

Het nettoresultaat bedroeg 9,7 miljard dollar (8,9 miljard euro). De winst in Noord-Amerika bereikte dankzij gestegen verkopen van SUV's en pick-ups het hoogste niveau ooit, terwijl bij de moeizaam lopende activiteiten in Europa het verlies werd teruggedrongen.

De omzet zakte naar 152,4 miljard dollar. Maar dat kwam door negatieve wisselkoerseffecten. Als die buiten beschouwing worden gelaten, was de omzet juist fors gestegen in vergelijking met 2014.

Sterk jaar

GM-bestuursvoorzitter Mary Barra stelde dat het concern op veel fronten een sterk jaar heeft gedraaid. GM verhoogt het dividend en gaat meer eigen aandelen inkopen.

De Amerikaanse rivaal Ford Motor maakte onlangs bekend eveneens een recordwinst te hebben gehaald in 2015. Ook Ford wist flink te profiteren van een sterke verkoop op de thuismarkt.