De Europese aandelenmarkten zijn woensdag met verlies gesloten. Tegenvallend nieuws over de groei van de Amerikaanse dienstensector duwde de beurzen in de laatste anderhalf uur dieper in het rood.

Verder verwerkten beleggers vooral kwartaalcijfers van bedrijven.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een verlies van 1,1 procent op 416,21 punten. De Midkap ging 0,6 procent omlaag naar 652,950 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1,5 procent procent in.

De groei van de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector in januari bleef achter bij de verwachtingen, bleek uit woensdag gepubliceerde cijfers.

Delta Lloyd

Verzekeraar Delta Lloyd en vastgoedonderneming Unibail-Rodamco waren de grootste winnaars in de AEX. Delta Lloyd steeg 4,4 procent op het nieuws dat mediaondernemer en miljardair John de Mol aandeelhouder is geworden.

Unibail wist het afgelopen jaar een hogere winst te behalen dan voorspeld en presenteerde goede vooruitzichten voor dit jaar. Het aandeel klom 3 procent.

KPN

KPN stelde de markt teleur met zijn kwartaalresultaten en vooruitzichten voor 2016. Het aandeel verloor in de AEX 1,2 procent. Sterkste daler onder de hoofdfondsen in Amsterdam was Aegon, de verzekeraar leverde 3,6 procent in.

In Parijs stal de Franse luxebedrijf LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) de show met een plus van 4,5 procent, dankzij sterke resultaten. Horlogemaker Swatch daalde in Zürich 1,2 procent, na bekendmaking dat vorig jaar voor het eerst in zes jaar de omzet is gedaald.

ChemChina

Het Chinese staatsbedrijf ChemChina heeft een overnamebod van ruim 43 miljard dollar uitgebracht op de Zwitserse producent van onder meer landbouwbestrijdingsmiddelen Syngenta (plus 2,9 procent). Het is de grootste overname door een Chinees bedrijf ooit.

De olieprijzen herstelde van de flinke daling een dag eerder. De prijs voor een vat Amerikaanse olie steeg 6 procent tot 31,66 dollar. Brentolie werd 5,2 procent duurder op 34,42 dollar per vat. De euro werd ruim anderhalve dollarcent meer waard op 1,1055 dollar, tegen 1,0905 dollar bij het Europese slot op dinsdag.