KPN kampt nog steeds met dalende opbrengsten op de zakelijke markt. Maar het telecombedrijf vertrouwt erop dat het tij gaat keren. 

Sterk inzetten op nieuwe clouddiensten en het zogeheten 'internet of things' moeten ervoor zorgen dat KPN weer interessanter wordt voor bedrijven en instanties.

Het bedrijf heeft onder meer besloten de uitrol van zijn LoRa-netwerk te versnellen. Het netwerk dat is bedoeld om bijvoorbeeld sensoren op dijken en bruggen en alarmbandjes voor bejaarden met het internet te verbinden, moet in het tweede kwartaal al landelijk dekkend zijn in plaats van eind dit jaar. Speciaal aan deze technologie is dat de sensoren en bandjes heel lang meekunnen, zonder dat ze moeten worden opgeladen of aangesloten op het elektriciteitsnet.

Topman Eelco Blok schrikt er niet voor terug dat concurrenten Vodafone en Liberty Global, de moeder van kabelmaatschappij Ziggo, met elkaar praten over een mogelijke samenwerking. ,,Onze cijfers spreken voor zich’’, zei hij daarover bij de presentatie van de resultaten over 2015.

Consumenten

Op de consumentenmarkt gaat het goed met KPN. De onderneming wist afgelopen jaar onder meer bijna 300.000 nieuwe mobiele abonnees aan zich te binden. Dat was het hoogste aantal in tien jaar.

KPN zet de laatste tijd verder sterk in op het aanbieden van combi-pakketten met bijvoorbeeld gratis onlinebellen of een abonnement op muziekdienst Spotify. Onlangs heeft KPN daarbij apps als Youtube en Netflix aan zijn interactieve tv-aanbod toegevoegd. De strategie werkt, oordeelt de bestuursvoorzitter. ,,De klanttevredenheid van de consument was niet eerder zo hoog.’’

KPN wil dit jaar ook meer doen om de kosten terug te brengen. Het bedrijf heeft zijn besparingsdoelstelling voor eind dit jaar met 50 miljoen euro verhoogd tot 450 miljoen euro. KPN denkt dit te doen door zijn IT-systemen meer te versimpelen, er gaan geen extra banen verloren.

Blok kon woensdag niet aangeven wanneer hij denkt dat KPN op de zakelijke markt weer echte groei zal laten zien. De consumentenmarkt meegeteld rekent hij er in ieder geval op dat er dit jaar opnieuw veel klanten bij zullen komen.