De Amerikaanse aandelenbeurzen openen dinsdag naar verwachting lager. Net als in Europa zullen vooral grondstofgerelateerde aandelen onder druk staan door een verdere daling van de olieprijzen. 

Alphabet, de houdstermaatschappij waar Google onder valt, wordt mogelijk de uitblinker nadat het bedrijf maandag nabeurs beter dan verwachte kwartaalcijfers presenteerde.

De Dow-Jonesindex eindigde maandag na een wisselvallige sessie 0,1 procent lager op 16.449,18 punten. De brede S&P 500 daalde een fractie tot 1939,38 punten, maar de technologiebeurs Nasdaq won 0,1 procent tot 4620,37 punten.

Oliegigant ExxonMobil zag zijn nettowinst in het vierde kwartaal met 58 procent dalen, maar hield met 2,8 miljard dollar toch meer winst over dan analisten in doorsnee voorzagen.

Meer winst

Pakketbezorger UPS boekte juist drie keer zoveel winst als een jaar eerder. De Amerikaanse concurrent profiteerde onder meer van belastingmeevallers, naast een toenemende vraag naar zijn diensten.

Alphabet stond in de elektronische voorhandel ruim 5 procent hoger. Het moederbedrijf van Google haalde in de laatste drie maanden van 2015 een flink hogere omzet dankzij hogere advertentie-inkomsten.

Cijfers Yahoo

Farmaceut Pfizer stond lager voorbeurs, na tegenvallende verwachtingen voor dit jaar.

Speelgoedfabrikant Mattel kan ook op belangstelling rekenen. Het bedrijf kwam maandag na het slot met meevallende resultaten naar buiten, geholpen door een hogere verkoop van Barbie-poppen.

Nabeurs komt internetbedrijf Yahoo met cijfers.