De winst van het Britse olieconcern BP is in het vierde kwartaal van vorig jaar vrijwel geheel verdampt onder druk van de sterk gedaalde olieprijzen. 

De winst op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) exclusief eenmalige posten, de maatstaf voor het concern en de financiële markten, kelderde met 91 procent tot 196 miljoen dollar in vergelijking met een jaar eerder, meldt BP dinsdag. Toen werd nog een winst behaald van meer dan 2,2 miljard dollar.

Het is al het zesde kwartaal op rij dat BP de winst ziet dalen op jaarbasis. De omzet zakte naar ruim 49 miljard dollar, van 75 miljard dollar een jaar eerder.

BP is bezig duizenden banen te schrappen en het mes te zetten in de investeringen wegens de moeilijke marktomstandigheden. Ook worden veel activiteiten verkocht.

Golf van Mexico

Het concern heeft daarnaast nog te kampen met de nasleep van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. BP is daarbij tientallen miljarden kwijt aan schadeclaims.

Over het gehele jaar halveerde de onderliggende winst tot 5,9 miljard dollar, van 12,1 miljard dollar in 2014. Daarbij ging de omzet van ruim 358 miljard dollar naar 226 miljard dollar. BP gaf aan ondanks de sterk gedaalde winst het kwartaaldividend te handhaven op 10 cent per aandeel.

Topman Bob Dudley meldde in een toelichting dat BP vaart maakt om het concern aan te passen aan de veranderde marktomstandigheden en dat goede vooruitgang wordt gemaakt bij het verlagen van de kosten en uitgaven.