De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met stevige verliezen gesloten. 

Vooral grondstofgerelateerde bedrijven en de financiële sector moesten het ontgelden na sombere berichten van de olieconcerns BP en Exxonmobil en de Zwitserse bank UBS. Daarnaast ging de olieprijs weer fors omlaag.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een verlies van 2,1 procent op 420,65 punten. De Midkap ging 1,2 procent omlaag naar 657,17 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden 1,8 tot 2,5 procent in.

Shell stond in de onderste regionen van de AEX-index met een verlies van 4 procent. Beleggers reageerden op een mix van slecht nieuws. Zo verlaagde kredietbeoordelaar S&P maandag de kredietrating van het olieconcern en kwam concurrent BP dinsdag met tegenvallende cijfers.

Olieprijzen

BP zag zijn winst in het vierde kwartaal vrijwel geheel verdampen als gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen. Het bedrijf verloor dinsdag bijna 9 procent van zijn beurswaarde in Londen.

De olie-aandelen werden ook geraakt door de hernieuwde daling van de olieprijs. Brent en Amerikaanse olie werden circa 3 procent goedkoper en kwamen uit op respectievelijk 33,30 dollar en 30,65 dollar per vat.

De malaise in de grondstoffensector ging opnieuw niet voorbij aan staalfabrikant Arcelormittal, die met een min van 5,4 procent onderaan de AEX bungelde. In de Midkap gaf roestvrijstaalbedrijf Aperam 3,6 procent prijs. De sterk aan de grondstoffensector gelieerde bodemonderzoeker Fugro ging 5 procent achteruit.

Banken

Ook banken en verzekeraars kregen rake klappen, onder meer doordat UBS (min 7 procent in Zürich) hard werd afgerekend op een flinke uitstroom van kapitaal bij zijn omvangrijke afdeling vermogensbeheer. In de AEX zakten ING en Aegon 5 en 4 procent.

Bij de kleinere bedrijven werd ABN Amro 5 procent minder waard. Andere grote Europese banken als Deutsche Bank (min 3,9 procent) en Société Générale (min 6,4 procent) gingen ook stevig onderuit.

Chipmachinefabrikant ASML werd in de AEX 2,7 procent minder waard. De Duitse chipfabrikant Infineon, een belangrijke klant van ASML, zag zijn winst vorig kwartaal halveren. Infineon zakte bijna 6 procent in Frankfurt.

De euro was 1,0905 dollar waard, tegen 1,0885 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag.