Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft maandag de kredietwaardigheid van olie- en gasconcern Shell verlaagd en waarschuwt dat de rating nog verder omlaag kan.

De beoordeling van de kredietwaardigheid van Shell bij S&P zakte van AA- naar A+, met een negatieve outlook. Dat betekent dat een verdere verlaging van de rating een mogelijkheid is.

Shell heeft veel last van de sterk gedaalde olieprijzen. Vorige maand liet het Brits-Nederlandse concern nog weten dat de winst in het vierde kwartaal van 2015 waarschijnlijk veel lager zal uitvallen dan een jaar eerder.

S&P maakte verder bekend dat het Britse oliebedrijf BP, het Spaanse Repsol, het Noorse Statoil, het Italiaanse Eni en het Franse Total op CreditWatch Negative zijn gezet, wat betekent dat ook zij een verlaging van de kredietwaardigheid aan de broek kunnen krijgen.

Eerder op de dag werd door S&P al gemeld dat de rating van mijnbouwgigant BHP Billiton is verlaagd van A+ naar A. BHP werd eveneens gewaarschuwd dat de kredietwaardigheid verder verlaagd kan worden, net als die van zijn branchegenoot Rio Tinto. Mijnbouwers hebben te kampen met de sterk gedaalde prijzen van grondstoffen.